Oefeningen

Audio-bestanden van de oefeningen in het boek en video-instructies

Van de meest oefeningen in het boek is er een ingesproken audioversie. Hieronder vind je ze in de volgorde, zoals ze opgenomen zijn in het boek. Het voordeel van het doen van de oefeningen, terwijl je ontspannen luistert naar de audiobestanden, is dat je op elk moment met je volle aandacht kan blijven bij elk onderdeel van de oefening, zonder dat je moet onderbreken door het volgende stukje in het boek te lezen. De meeste oefeningen zijn geleide visualisaties. Daarbij kan je de ogen sluiten en rustig elk onderdeel van de opdracht uitvoeren zonder afgeleid te zijn door visuele indrukken.

Voor de oefeningen vanaf p. 77, ‘basisoefeningen om je geluk te vergroten’ was het oorspronkelijk de bedoeling om er video-versies van te maken. Intussen is gebleken dat ook voor die oefeningen -alle oefeningen in het tweede deel van het boek- naast de geschreven versies in het boek de audio-versies prima werken. Terwijl je luistert naar de audio-instructies kan je dan tegelijkertijd op je app de instructies uitvoeren.

In het hoofdstuk over de valkuilen vind je op p. 106 de basisoefening om de verwarringen tussen de 4 PAVA®-kwaliteiten op te lossen. De variant die in het boek opgenomen is, is deze waarbij je de verwarringen tussen Acceptatie en Visie oplost. Veel mensen hebben onbewust de neiging om deze beide PAVA®-kwaliteiten door elkaar te halen. Op p. 107 vind je een overzicht van alle 6 combinaties van deze oefening, met telkens de sleutelzin die je voor elk van de 6 combinaties uitspreekt. De variant in het boek is combinatie nummer 4 (de combinatie van Acceptatie en Visie). In het overzicht van de audio-oefeningen hieronder vind je ook de andere 5 combinaties. Ook deze oefeningen werken prima met de audio-begeleiding.
Om de uitleg voor deze reeks oefeningen goed te kunnen volgen kan je eerst het instructie-filmpje bekijken.

Ik wens je veel plezier, en uiteraard ook een groeiend geluksgevoel, met de oefeningen.