Milgram, veerkracht en de juiste keuzes maken, ook in moeilijke tijden

Foto met een afbeelding van een spiraalveer die veerkracht toont
Joost Vanhove
Joost Vanhove
Leestijd: 2 minuten

vrijdag, 30 oktober 2020 | Intuïtie

Het is van levensbelang om, naast het ontwikkelen van je rationele denken, ook te leren luisteren naar je intuïtie en naar je gut-feeling.

Joost Vanhove

Je kent wellicht de experimenten van Milgram uit de 60-er jaren. Daarin onderzocht Milgram in welke mate proefpersonen mensen met bepaalde autoriteits-symbolen zomaar klakkeloos geloven en hen slaafs gehoorzamen.

Milgram zelf, en na hem nog veel andere onderzoekers, hebben het experiment nog in vele varianten herhaald. Volgens mij behoren deze experimenten over gehoorzaamheid nog altijd tot het belangrijkste psychologisch onderzoek van de voorbije 100 jaar.

De conclusies van deze onderzoeken waren/zijn onthutsend: Ook veel intelligente mensen laten zich ertoe overhalen om onethische dingen te doen -die ze nooit uit zichzelf zouden doen- zolang de persoon die de handelingen suggereert:

  1. Met voldoende machtssymbolen bekleed is,
  2. genoeg zwaait met autoriteitsargumenten (‘wetenschappelijk bewezen’, ’het is aangetoond dat…’, ‘de wetenschappers/de leiders hebben beslist dat…’ en
  3. verschillende keren herhaalt dat de handeling goed is voor het algemeen belang.

Verbaasd was ik, toen ik enkele jaren geleden, bij de internationale herdenking van Milgrams experimenten, quasi niemand van de vele geïnterviewden de voor de hand liggende conclusie hoorde uitspreken:  

Dat het van levensbelang is om, naast het ontwikkelen van je rationele denken, ook te leren luisteren naar je intuïtie en naar je gut-feeling.

Dat het cruciaal is om altijd contact te houden met je innerlijk weten en om zoveel mogelijk je intern referentiekader te versterken. Ten minste als je geen robot wil zijn, die slaafs alles zomaar slikt.

Actueler kan het niet zijn. 

Met de geluksmeter maak je een einde aan eindeloos gepieker en aan het beklemmende gevoel van stress. Je komt beter in je vel te zitten, je bent meer in de flow en je ervaart je leven als zinvol, zowel voor jezelf als voor anderen.

Joost Vanhove

In moeilijke situaties en in tijden, zoals we nu ervaren, waarin veel tegenstrijdige en onvolledige informatie op ons af komt, is het niet altijd gemakkelijk om puur op basis van je rationeel denken onwaarheid te onderscheiden van waarheid, verkeerde keuzes van juiste keuzes, ondermijnende acties van ondersteunende acties

Mijn onlangs ontwikkelde Geluksmeter helpt je om veel meer op je intuïtie te vertrouwen, om je niet meer te laten (mis)leiden door tendentieuze informatie en om die keuzes te maken die iedereen ten goede komen.

Het gevolg hiervan is dat je een einde maakt aan eindeloos gepieker en aan het beklemmende gevoel van stress. Je komt beter in je vel te zitten, je bent meer in de flow en je ervaart je leven als zinvol, zowel voor jezelf als voor anderen.

Deel dit bericht:

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.